+45 26 24 49 48
info@lydhealing-kbh.dk

Det svære på en udstilling som denne er, at give sig selv lov til virkelig at opleve maleriet. Kigge på det længe nok, til at farver og former begynder at virke på sanserne, på synet.

Det svære på en udstilling som denne er, at give sig selv lov til virkelig at opleve maleriet. Kigge på det længe nok, til at farver og former begynder at virke på sanserne, på synet.

Kunst har en vigtig rolle. Den kan inspirere og og udlægge visioner om, hvordan tilværelsen også kan være. Så snart man træder ind af døren til Galleri Nicolai Wallner i Nordvest stiger humøret mange grader, og kroppen bliver varm og levende. Et utroligt dejligt rum til Cornelia Baltes udstilling af malerier i et formsprog midt imellem det figurative og det abstrakte. Genkendelige elementer som et ben, et ansigt, et smil dukker op på farverige lærreder. Teknikken mestrer Cornelia til perfektion, og farverne toner umærkeligt ud på baggrunden, mens penselstrøg i stærke farver krydser fladerne. 

Hvordan påvirker kunsten?

Lige så hurtigt som humøret stiger, lige så hurtigt kan man slå fast, at man kan koble hoved og tanker fra og lade sanserne tage over. Sansning af farver, linjer, rum og oplevelse af vibration, energi, efterbilleder og puls. Billederne ånder og lever, jo mere tid man giver sig selv til at se. Bare se. Malerierne taler sit tydelige sprog om glæde. Værkerne er mere figurative end 50’ernes abstrakte kunst, men der er stærke rødder tilbage til de kunstnere, som dengang ønskede at skabe et universelt formsprog og bidrage til en ny tidsånd efter krigens rædsler. Richard Mortensen er måske den kunstner fra 50’erne, man først kommer til at tænke på. Den samme musikalitet, leg med rum og farver. Det samme sociale ansvar. Kunst der kan have positiv indflydelse på vores måde at være sammen på. Både i dag og i tiden efter Anden Verdenskrig er der bevidsthed om kunstens sociale potentiale.

Kunsten at se

Det svære på en udstilling som denne er, at give sig selv lov til virkelig at opleve maleriet. Kigge på det længe nok, til at farver og former begynder at virke på sanserne, på synet. Men hvis man kan få sig selv til at glemme tiden, skubbe al viden til side og hengive sig til synssansen, så venter der en intens oplevelse lige om hjørnet. Efterhånden som sansepåvirkningen bliver mere intens, er der en chance for at opleve farver, der pulserer, lyser, knitrer og ulmer. Rum der bliver dybere. Det er ventetiden værd. Begynder man at blive utålmodig, kan man altid ty til den almindelige meditationsteknik, at mærke sin krop for at blive nærværende.

Hvordan finder jeg ro til at se?

Man kan præsentere nærværsteknikker fra yogaens verden til galleripublikummet. Filmen her, som jeg optog for et par år siden, giver et par simple nærværsøvelser. 

Her er endnu en simpel teknik, som man kalder “Det dobbeltrettede blik”: Lad blikket blive bredt og panoramisk – lidt som at falde i staver, også af nogen kaldet “gazing”. Samtidig retter man blikket mod et punkt mellem øjenbrynene. Det lyder måske mærkeligt det her, men med hjæp fra nærværsteknikker bliver man hurtigt nærværende og i stand til at sanse værket fuldt ud. 

Fakta: Galleri Nicolai Wallner. Udstillingen “Tit for Tat” med malerier af Cornelia Baltes, f. 1978, Tyskland. Åbningsdag 6. november 2020.